Hogyan válassz gázkazán készüléket?

Miért pont gázkazán?

Mert olcsó. Ez a legfőbb érv amellett, hogy miért a gázkazán Magyarország legnépszerűbb fűtőegysége, jobban mondva miért pont a gáz az, amit annyira fűtőanyagként preferálnak honfitársaink. Vannak persze olyan térségek, ahol a gáz még nincs bevezetve, ott a villanynál jócskán gazdaságosabb a fatüzelés, akár a vegyes tüzelés is. A legkedveltebb mégis a gáz, és amíg az ország nyersanyag ellátása töretlen, vélhetően ez is marad az egyik legolcsóbb megoldás.

A másik ok inkább a kazán technológiájának szól, mintsem a gázkazán választásának, az pedig a bővíthetőség. Nyilván vannak a kivitelezésnek akadályai, hiszen tervezhetünk mi többfunkciós gépházat, ha nem fér be a műszaki helyiségbe. De elméletben a kazánra bármikor csatlakoztathatunk egy puffertartályt hőenergia tárolására, vagy egy napkollektort, ha a későbbiek folyamán beszereznénk egyet. Hogyan válasszunk tehát, hogy a későbbiek folyamán is tudjunk bővülni?

 

Gázkazán választás alapjai

Ha letettük a voksunkat a kazán mellett, elsősorban a felhasználás módja fogja meghatározni, milyen készüléket szereltetünk be. Nyílt égésterű készülékeket ma már nem gyártanak, minden gázkazán turbós. Viszont azon még mindig elgondolkodhatunk, hogy a hagyományosak közül vagy a kondenzációs gázkazánok termékeiből választunk. Utóbbiak előnye, hogy a keletkezett égésterméket még egyszer kicsapatják és a kicsapódás energiáját hasznosítják, mielőtt végleg engednék távozni az égésterméket a kéményen át. Ez egyrészt környezetkímélőbb, másfelől jobban kihasználja a létrehozott hőenergiát, mint a hagyományos rendszer.

A kicsapatáshoz azonban hőmérséklet különbségre van szükség, ami azt jelenti, hogy a visszatérő, lehűlt fűtővíz jó, ha maximum negyven ötven fokos. Éppen ezért valós kihasználtsága ennek a technikának olyan fűtésrendszereknél van, ahol nagy felületű a hőleadás, mint például a padlófűtés esetén.

Különféle gázkazán típusok találhatók a piacon, a legtöbb esetben ezek nagy választékkal fedik le a háztartási igényeket. Az egyik legfontosabb szempont az otthonunk légtere marad, illetve az, hogy hány hőleadó – radiátor vagy padlófűtés – csatlakozik hozzá. Ezek ismeretében szakember kiszámolhatja a szükséges kazán teljesítményét.

Gázkazán választás: szűkítsük a kört

Mielőtt végleges leadnánk a voksunkat a teljesítménnyel kapcsolatban egy utolsó dolgot érdemes mérlegelni: mi fűti majd a használati meleg vizet? Egy kombi gázkazán képes arra is, hogy ne csak a fűtővizet, hanem a zuhanyzáshoz, mosogatáshoz használt, úgynevezett használati melegvizet is felfűtse. Természetesen a két víz nem érintkezik és nem ugyanaz kering a csövekben, mint amivel zuhanyzunk.

Ha úgy határozunk, hogy a meleg vizet is a Ventil gázkazán állítsa elő, még mindig szükséges mérlegelni, hogy mennyire fogjuk igénybe venni a készülék teljesítményét. Ha egyszerre zuhanyzunk, fűtünk és mosogatunk, valahol elképzelhető, hogy gondok adódnak a melegvíz ellátással. Ennek azonban nem az egyetlen megoldása, hogy növeljük a kazán teljesítményét. Csatlakoztathatunk a készülékhez puffertartályt, ami valójában egy olyan szigetelt tároló, ahol a korábban megtermelt meleg víz várja, hogy ismét felhasználjuk.

Ha ezekről mind döntöttünk, gyakorlatilag kész is, hogy mekkora gázkazán kell az otthonunkba. Azt azonban még mindig nem feltétlenül tudjuk, milyen gázkazán márkák közül érdemes válogatni. Általánosságban hazán jó helyzetben van, mert megtalálhatók a piacon a nevesebb nemzetközi gyártók, de van nekünk saját Dunaferr-ünk is. Ahogy a legtöbb technológiai terméknél itt is érvényes, hogy a minőség növeli az árat. Érdemes előre tisztáznunk, mennyit szánunk a kazánra és mik azok a funkciók, amikhez ragaszkodunk, mik azok, amik alku tárgyát képezik. A csúcstechnológiákat általában a nagy márkák adják komoly fejlesztői csapattal a hátuk mögött. A középkategóriás termékek előnye a jól kiépített szervízhálózat, az alacsony kategóriásoknál pedig az ár ellenében kiemelt figyelmet kell fordítani a karbantartásra.

gázkazán-kép1

A használt gázkazán praktikussága

A kazán tipikusan az a termék, amit elsődlegesen műszaki paraméterei alapján választunk. Éppen ezért némileg rizikós egy használt készülék mellett dönteni, hiszen a garanciát valószínűleg már buktuk és az állapotáról is maximum szakember révén tudunk meggyőződni. Összességében nem javasolt, de az életben néha a szükség törvényt bont. Aki használtan vásárolt és szerelt be ilyen készüléket, jobb, ha készen áll rá, hogy bármikor vadonat újat kell beszereltetnie.

Ami azonban egy ilyen berendezés elhelyezését segíti az a kialakítása. Nem minden háztartás engedhet meg magának külön műszaki helységet, és ilyenkor kreatívan kell valahova „besúvasztani”. Az álló gázkazán előnye, hogy képes kihasználni a belmagasságot, bár általában véve nem emellett szoktak dönteni a háziasszonyok. Sokkal közkedveltebb a fali gázkazán kéményes kialakítással, hiszen kellő belmagasság mellett ez alatt vígan berendezhetnek egy kisszekrényt vagy kádat. Összességében könnyebb elhelyezni a falra szerelhető változatokat, de a legideálisabb, ha külön helységet tarthatunk fenn a különféle műszaki berendezéseknek.

Kategória: Otthontervezés | A közvetlen link.