KATA szüneteltetése, avagy a legjobb megoldás vészhelyzet esetén

A KATA szüneteltetésének az alternatívája, avagy mit tegyünk, ha látszólag csődbe ment a vállalkozásunk?

Az elmúlt pár hónap úgy hiszem minden ember számára komoly válságokkal járt. Statisztikákat nézve mindig teljesen elhűltem, hogy mennyien vesztették el egyik napról a másikra az állásukat, mely a biztos megélhetési forrást biztosította a számukra. Elképesztő, hogy ennyi ember került a bizonytalanságba, ugyanakkor az emberben mérhetetlen hálát ébreszt az, ha megmaradt az állása. Számos kisvállalkozó ment majdnem teljes csődbe a szemem láttára és csupán az mentette meg őket a katasztrófától, hogy a KATA szüneteltetésének a lehetőségét választották a teljes kétségbe esésé helyett. Persze nyilvánvalóan nagyon nehéz döntés meghozni egy olyan lépést, hogy szüneteltetjük a vállalkozásunkat, mégis olykor ez a leginkább ésszerű döntés, amelyet meghozhatunk annak az érdekében, hogy hosszútávon ne menjünk teljesen csődbe. Természetesen komoly döntés ezt meghozni, mégis úgy gondolom, hogy nagyon fontos, hogy egy ilyen hirtelen jött helyzetre éretten reagáljunk és az összes lehetőséget felmérve hozzuk meg a lehető legideálisabb döntést. A KATA szüneteltetése egy rendkívül kiváló alternatíva arra, ha a jelenlegi helyzetet látva arra az elhatározásra jutunk, hogy a következő egy- két vagy esetleg több hónapban nem kívánjuk folytatni a vállalkozásunkat és inkább szüneteltetnénk. Ugyanis ha hosszútávon mínuszba vagyunk, nagyon komoly károkat okozhat a vállalkozásunknak, akár olyan jellegűt is, melyből utána soha nem tudunk felállni. Én éppen emiatt úgy gondolom, hogy semmiképpen nem szabad kockáztatni és az ésszerű, jól átgondolt döntés tekintetében feltétlen érdemes átgondolni a KATA szüneteltetésének az alternatíváját ugyanis ennél jobb megoldás nem igazán lehetséges az adott szituációra való tekintettel. Az alábbiakban erről a lehetőségről szeretnék részletesen írni, illetve arról, hogy hogyan lehet igénybe venni a KATA szüneteltetésének az alternatíváját.

A KATA szüneteltetése a gyakorlatban

A KATA szüneteltetése tulajdonképpen egy igazán egyszerű, minden ellenkező híreszteléssel ellentétben, ugyanis minden híreszteléssel, egy igazán rövid folyamatról beszélünk. Maga a szüneteltetés menete elsősorban ügyfélkapun keresztül történik, de amennyiben esetleg nem rendelkeznénk ügyfélkapuval meg lehet ezt tenni az erre a célra kijelölt hivatalban is. Egyébként saját tapasztalataim szerint mindenképpen megéri ügyfélkapuval rendelkezni, ugyanis jelentősen egyszerűbbé teszi az online ügyintézést az adott rendszer. Én személy szerint lassan már minden hivatali ügyintézésemet ezen a platformon keresztül végzem, ugyanis így ténylegesen sokkal egyszerűbb az egész folyamat, mint olykor a kormányablaknál órákat ülni. Szóval én mindenkinek nagyon ajánlom az ügyfélkapu használatát függetlenül attól, hogy vállalkozó e vagy nem.

Visszatérve a KATA szüneteltetésére, mint ahogyan a fentiekben is említettem maga a bejelentés vagy ügyfélkapun keresztül működik vagy személyesen. Az egyetlen, de annál fontosabb kikötés, hogy a KATA szüneteltetése mellett nem lehet, semmiféle munkaviszonya illetve vállalkozói tevékenysége nem lehet az illetőnek, ugyanis ha kiderül, hogy mégis folytatott ilyen jellegű tevékenységet, komoly büntetést hozhat magára. Továbbá szintén egyfajta feltétel, hogy a szüneteltetés időpontja maximum 2 év és minimum 1 hónap kell, hogy legyen, ugyanis 2 évnél tovább tartó szüneteltetés esetén automatikusan megszűnik a KATA adózási forma. Egyébként nagyon sok információra kérdést találunk a katasleszek kulcsszó keresésével, ugyanis számos honlap van, mely kifejezetten erre a kérdéskörre szakosodik.

Kata szüneteltetés lépései

Magához a szüneteltetéshez mindössze egy úgynevezett 101-es formanyomtatványra lesz szükségünk, melyet vagy elektronikus módon tudunk kitölteni, vagy igényelni kell egy ilyen forma nyomtatványt, melyet utána postai úton szükséges eljuttatni az illetékes hivatalhoz. Amint megtörtént ez a bejelentés onnantól kezdve automatikus jelleggel szünetel a KATA vállalkozásunk egészen addig, amíg nem igényeljük a szüneteltetés befejezését, mikor is azonnal újra indítható a vállalkozó tevékenység. Egyébként érdemes tudni, hogy a KATA szüneteltetése teljesen illetékmentes, vagyis egy forintunkba sem kerül. Szintén nagyon fontos tudni, hogy attól függetlenül, hogy a már bejelentettük, hogy igényeljük a KATA szüneteltetését, ezt az az igényt az önkormányzat felé is jelezni szükséges ezt egy úgynevezett változás bejelentő formanyomtatványon szükséges megtenni, hogy hivatalossá váljon az igény. Egyébként a félreértések elkerülése végett fontos tudni, hogy a kamara díj alól csak abban az esetben mentesülünk, ha a szüneteltetés folyamata egész évben fent áll. 

 Úgy gondolom az elmúlt időszak mindenkit jelentősen megviselt, mégis sokat tanulhattunk belőle. Megtanulhattuk, hogy azt értékeljük az életben, ami a jelenben van, aminek most tudunk örülni, ami igazán nagyon fontos számunkra.

Kategória: Blog | A közvetlen link.