Macska alom, de mégis melyik a jó?

Macska alom nélkül nincs macska

Macska alá kell az almos doboz, de ha még nem vagyunk gyakorlott macska gazdi, akkor a macska alom kérdése kifoghat rajtunk. Nagyon sok fajta alom kapható, és nem csak márkákban, de típusokban is eltérnek, ami először fejtörést okozhat a kezdő macskásoknak. Ezt tapasztalatból írom. Mi is először csak álltunk a polc előtt és tanakodtunk anyukámmal, hogy hogyan tovább. Egy biztos, hogy alom nélkül nincs macska se. Persze, lehet kinti cica, aki maga gondoskodik a mellékhelyiségéről, de ez sok kockázattal jár és a szomszédok sem értékelik, ha a macskánk az ő kertiszékükön alszik és esetenként az autójukat használja wc-nek. De tényleg! Rengeteg bosszúságot tud okozni a teljesen szabadon tartott macska a környéken élőknek. Nyilván a cicáknak szüksége van a mozgástérre, ezért nem mindenki ért egyet azzal, hogy csak benti házikedvenc legyen. Ebbe mi most nem is fogunk álláspontot foglalni. A lényeg az, hogy kell az macska alom, és vennünk kell a fáradtságot arra, hogy alomra szoktassuk bundás kedvencünket.

Macska alom kérdések

A macskaillemhelyek töltőanyagát, a macska alom fajtákat, a csomósodási képességük alapján szoktak besorolni. Így vannak csomósodó és nem csomósodó almok. A csomósodó almok is labdákat (csomókat) képeznek, amikor nedvesség éri őket. A nem csomósodó, más néven nedvszívó almok csak beszívják a nedvességet, de nem állnak össze.

Előbbinél minél jobb minőségű az ásvány (ideális esetben bentonit), annál gyorsabban, annál erősebb és kisebb labdák képződnek. Persze az sem mindegy, hogy egy macska alom mennyire képes megkötni a szagokat, nedvességet és milyen mértékben antibakteriális. A por aránya sem mindegy. Ezek csomósodó fajták több gondozást igényelnek a gazdi részéről, mert naponta akár 2-3-szor is ki kell szedegetni belőle a csomókat, de megfelelő gondozás mellett akár egy hónapig is használhatók, hiszen csak a kiszedett mennyiséget kell pótolni.

A nem csomósodó almoknál a kőzet, szilika gél, fűrészpor, cellulóz nem áll össze, hanem csak magába szívja a nedvességet és szagokat, így biztosítva a higiénikus környezetet. A márkák között nagyon eltérő minőségű almokkal találkozhatunk. Például egy kiváló minőségű szepiolit vagy attapulgit alapú alom, 7-12 napig is magában tartja a nedvességet és kellemetlen szagokat. Ezeknek az almoknak a legnagyobb előnye az, hogy a jelzett időtartam alatt egyáltalán nem kell foglalkozni velük, csak kidobni a teljes tartalmat, amikor letelik a periódus.

 

Macska alom, de a cicám nem akarja használni

Az első cicánkkal nekünk is gondok voltak az alomhasználattal, pedig mindent a nagy könyv szerint csináltunk. Hazaérkezéskor az alom volt az első, amit megmutattunk neki. A szőnyeg mégis szimpatikusabb volt neki, így már attól tartottunk, hogy nem fog működni közöttünk a dolog. De ennyire könnyen azért nem akartuk feladni. Az internethez és az állatorvoshoz fordultunk segítségért, így a problémát idővel sikerült megoldani. Hogyan? Nem egy csapásra. Idővel észrevettük, hogy a cicánk, bár szereti a társaságunkat, nagyon félős. Ha idegen érkezett hozzánk, akkor elő sem mászott addig, amíg el nem mentek. Emiatt jutott eszembe, hogy a sok indok közül talán a biztonságérzetével lehet a baj. Több helyre is áttettük, mire sikerült megtalálni azt a szögletet a lakásban, ahol már szívesen használta. Nem sokkal később olvastam azt is, hogy az macska alom több, mint illemhely a számukra. Fontos terület megjelölést is ellát, ezért nem mindegy, hol és mennyi van. A két alom közül az egyiknek ki kellett cserélnünk a tálcáját ahhoz, hogy elfogadja. Erről is kiderült, hogy viszonylag gyakori probléma. Bár egy a nyakunkon marad egy – nem túl olcsó – alomtálca… de legalább a problémát sikerült orvosolnunk. A tálcát meg lehet, hogy elajándékozzuk egy sorstársunknak, hátha ott nagyobb sikert arat. Ebből azt is megtanultuk, hogy lehet, hogy ami nekünk nyerőnek tűnik, a macska nem feltétlenül fogja osztani a véleményünket.

Macska alom, de melyik?

Zöldfülű alomspecialistaként a következőkhöz szoktuk tartani magunkat. Számunkra a legfontosabb szempont az, hogy az alom legyen észrevehetetlen, tehát szagtalan, semleges megjelenésű és antibakteriális. Mikor már volt egy kis rutinunk a dologban, elkezdtünk olyanokra is figyelni, hogy környezetbarát tulajdonságokkal rendelkezzen. Kaphatók olyan almok, amelyek maguktól lebomlanak, nem tartalmaznak mesterséges anyagokat (vagy csak minimális mennyiségben). Érdemes figyelni a por és egyéb fölösleges adalékok mennyiségét a vásárlandó fajtában, mert minél tisztább egy alom, annál jobb minőséget képvisel. A por rátapad a cica mancsaira, szőrére, amit ezután végig hord a lakásban.

Kategória: Blog | A közvetlen link.