Mi mindenre jó a napszemüveg?

A napszemüveg eredete

Az ember nem gondolná, hogy létezett napszemüveg már a szemüveg előtt is, pedig egy bizonyos formában már évezredek óta használják. Létezik egy állapot, az úgynevezett „hóvakság”. Ha az ember sokáig lesz kitéve erős napfénynek, ami a sarkkörökön, ahol nyaranta fehérek az éjszakák és a hómező folytonosan vissza is veri azt, kifejezetten gyakran előfordulhat. Az emberi szemet a túlzott UV sugárzás megviseli. Az erős leégés és túlzott UV sugárzás hatására megnő a bőrrák kockázata, és ugyanez igaz a szemre is. Ha sokáig van kitéve az erős napsugárzásnak, hóvakság alakul ki. Ez az állapot olyan a szemnek, mint a bőrnek a napégés. Ugyanúgy fájdalmas, néhány órával a „leégés” után jelentkezik és az érhártyát, illetve a szaruhártyát érinti.

Ez egy igen kellemetlen állapot, ami ráadásul eltarthat pár napig is. A beteg ilyenkor elsötétített helyen szenvedi végig, amíg el nem múlik a fájdalom. Éppen ezért az inuit törzsek hamar módját kezdték keresni annak, hogy ne alakuljon ki efféle állapot. Erre találták ki a hószemüveget. ez afféle napszemüveg, bár nem sötétített, színezett lencsék révén működik. Inkább egy az arcra simuló szemüveget képzelhetünk el, amin vízszintesen egy vékony rés fut végig. Ezen keresztül látni még lehet, de jelentősen kevesebb UV fény éri a szemet, mint egyébként tenné.

A napszemüveg divatba jön

A ma is ismert napszemüveg nem jöhetett létre, amíg az ember rá nem ébredt, hogy a fülére akasztva hogyan lehet képes rögzíteni a szemüvegeket. Innen sem volt magától értetődő, hogy az ember védeni akarja a szemét és pláne nem volt még divatos kiegészítő. Ehhez a hadsereg közbenjárására volt szükség.

A második világháború pilótái ugyanis gyakran és sokáig voltak a levegőben az erős napsugárzásnak kitéve. Szükség támadt tehát valamiféle UV védelemre, ami nem korlátozza a látóterüket úgy, mint az inuit hószemüveg. Természetesen a megrendelés teljesülte után a legtöbb pilóta napszemüveg viselésével tűnt ki a többi katona közül. Hamar repülős divattá vált.

Ezt a bimbódzó divatot erősítette, hogy a Csendes óceáni erők főparancsnoka, McArthur tábornok is állandóan ebben nyilatkozott, valahányszor a sajtónak adott interjút, viselte. A hadseregtől vette át a népszerű tiniideál, James Dean is, aki elsőként viselte a vásznon. Ezzel megalapozta, hogy a napszemüveg a hódítás, menő férfiideál szimbólumává is vált. A kerek változat később pedig a hippikorszak egyik jelképe lett.

A napszemüveg előnyei

Ha megkérdezünk valakit, hogy mik a napszemüveg viselés előnyei, minden bizonnyal azzal kezdi, hogy védi a szemet a Nap káros sugaraitól. Legkiemeltebben az UV sugárzástól. Azonban ha őszinték vagyunk, pusztán ezért csak a hipochonder emberek viselnék, meg a gyerekek, akikre rászól az anyukájuk, és ők is az első sarkon levennék, mert így ciki.

A napszemüveg igazi haszna természetesen a divat, a kiegészítő. Hogy vonzónak, menőnek mutatja az embert, hogy kiemeli az arc ívét, nagyobb hangsúlyt ad a szájnak. Emellett arról is szó van, hogy néha az ember pont elrejteni szeretné a szemét. Elrejtjük, mert nem aludtuk ki magunkat és táskás. Elrejthetjük, mert nem szeretnénk, ha tudnák, merre nézünk – emiatt is vált a kémfilmekben oly elterjedtté.

Hordhatunk napszemüveget extrémebb esetekben is, bántalmazás elrejtésére is használják olykor, de a vakok is előzékenységből felveszik, hiszen a tisztán látó embernek kellemetlen érzés, ha a vak beszélgetőpartnere esetleg nem arra néz, amerre logikus volna. Emellett a napszemüveg bizonyos orvosi esetekben kifejezetten javallott. Ilyen lehet valamilyen műtét, vagy bármi olyan egészségügyi állapot, ami miatt kímélni kell. Lézeres szemműtét, hályog eltávolítás, szemsebészeti beavatkozások után nem meglepő, ha hordását írja elő az orvos.

A napszemüveg jellemzői

Természetesen sok paraméter befolyásolja, milyen is lesz végül egy szemüveg, ezekben a napszemüveg sem sokban különbözik. Van pár jellemző azonban, ami csak rá jellemző. Egyik legfontosabb ezek közül az UV szűrés mértéke. Léteznek divatszemüvegek, ahol csak a forma izgalmas, és valós védelmet egyáltalán nem biztosít. Szerencsére ezek egyre ritkábbak és általában strandpultokban kapni potom összegekért őket, úgyhogy az ember mindig tudja, ha ilyen termékről van szó. Ha nem csak pózolni szeretnénk, de védeni is a szemet, érdemes beruházni egy 100% UV szűrős verzióra.

A hagyományos szemüveggel ellentétben, ahol legfeljebb a keret színeit változtathatjuk, a napszemüveg különféle színezésekkel, árnyalatokkal is kapató. Ez többnyire ízlés dolga, de bizonyos színezések egyes élethelyzetekben még praktikusak is. A pirosas lencse például olyan szabadidős tevékenységeknél, mint például a vízisportoknál hasznos, ahol sok kék és zöld felület kerül a látóterünkbe. Amikor a vízen siklunk, kék az ég és a partot zöld lombú fák szegélyezik, kifejezetten jól jön, mert a pirosas beütés jobb kontrasztot biztosít kék és zöld háttér előtt a tárgyaknak. Így a sportoló könnyebben kiszúrja a felé tartó motorcsónakot, vitorlást, fürdőzőt, stb. Általában persze az ember megmarad a hagyományos szürke, illetve barnított változatoknál.

Kategória: Blog | A közvetlen link.