Mivel több a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó?

Mikor kötelező felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó felfogadása?

Aki valaha is került már közelebbi kapcsolatba közbeszerzési eljárással, tudja, mennyit tud segíteni a zökkenőmentes ügymeneten egy közbeszerzési tanácsadó jelenléte. Vannak azonban olyan helyzetek, ahol a tanácsadó jelenléte nem opcionális. Kifejezetten nagy – 2018-ban negyven milliós értéket meghaladó – pályázati összegek esetén törvény által kötelezett mindkét fél az alkalmazására. Ám nem csupán tanácsadó, hanem felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó alkalmazására.

Igaz ez nagy EU-s tenderek, hazai állami pályázatok esetén. Kifejezetten ilyenek a GINOP pályázatok, de általában véve ipari, építésipari beruházásokról van szó, ahol egy egy gyártósort, vagy telepet bővítenek és már egy berendezés is igen jelentős értékkel bír. Mivel nagy vagyonok mennek át itt a kezeken, ezért nem csak választás kérdése, hogy szakember felügyelje a pályázat jogszerűségét. A törvényi szabályozás azt hivatott szavatolni, hogy a nagy összegekkel sem élnek vissza, hiszen felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó garantálja a jogszerűséget.

Mitől több a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó?

Egy közbeszerzési tanácsadó alapvetően a pályázat lefolytatásában segít bennünket, akár ajánlattevőként, akár ajánlatkérőként fordultunk hozzá. A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó ugyanezen feladatokban segíti a megbízóját viszont szakmailag több felkészültséget kíván a poszt. Valójában a tanácsadó nem kevés pénzt és energiát öl abba, hogy ott virít a neve előtt, hogy felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó.

A felelős ebből az összetételből annyit tesz, hogy biztosítással bír. A felelősségbiztosítás káreseményenként legalább huszonöt millió forint, évenként legalább ötven millió forint értékben nyújt biztonságot. Az akkreditált jelző pedig arra utal, hogy az állami közbeszerzési rendszerben megtalálható, beregisztrált. Ennek a regisztrációnak a faksz megújítás óta hetvenötezer forint a díja. Emellett a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó kell, hogy bírjon erkölcsi bizonyítvánnyal, megadott évnyi szakmai tapasztalattal, egy felsőfokú végzettséggel, illetve köteles elvégezni a közbeszerzési hatóság által követelt szakmai továbbképzéseket ahhoz, hogy megszerezze, illetve megtartsa a minősítését.

A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó szolgáltatásai

Ha a kérelem felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói névjegyzékbe vételhez pozitív elbírálásban részesül és minden szükséges papírt is benyújtottak, a faksz ellenjegyzés az EKR rendszerből ellenőrizhető. A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó kap egy azonosítót, ami alapján akár laikus is kikeresheti a rendszerből. Ez egy ellenőrizhetőséget biztosít a potenciális megbízók számára, hogy utána tudjanak járni, valóban ellenjegyzett szakembert készülnek felkérni.

A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó tevékenységi köre valójában megegyezik egy közbeszerzési tanácsadóéval, csupán jogában áll nagyobb értékű projekteket is felügyelni. Elsődlegesen – akármelyik oldal is legyen a megbízója – annak felügyeletét látja el, hogy az üzleti partnere törvényszerűen folytatta le a pályázati tevékenységét.

Ajánlatkérőket általában az ajánlat összeállításában és kiírásában kezd el segíteni, majd a pályázati anyagok beérkeztével azok elbírálását segíti. Ő maga nem bírál, ellenben a döntőbizottság összeállításában támogatja az ajánlatkérőt, hogy biztosan ne legyen befolyásolható a végeredmény. Felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó szükséges a folyamatok dokumentálásához, illetve a pályázati nyertes kihirdetése után a kivitelezés munkafolyamatainak ellenőrzéséhez. Alkalmasint képviselheti is az ügyfelét vitás helyzetekben.

Ajánlattevőket van, hogy már pályázatfigyeléssel is segít. Az ügyfél megad egy bizonyos területet, amelyen belül a pályázati kiírások érdeklik, a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó pedig folyamatosan monitoringolja a kiírásokat. Nem egy vállalat létezik, akik szinte folyamatosan nagy beruházásokat hajtanak végre, számukra kifejezetten kényelmes egy ilyen megoldás. Az ajánlat összeállításában rengeteget segíthet egy tanácsadó, ellenőrzi, hogy a szakmai, formai követelményeknek megfeleljen az anyag – így pályázatbeadásnak biztosan eleget tesz majd az anyag. Az elnyert pályázat esetén az adott ellenőrzési pontokra készíti fel többek között a megbízót, és képviseli is, ha szükséges.

Mennyibe kerül egy felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó?

Tekintve, hogy mennyi ráfordítás szükséges ahhoz, hogy valakiből felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó legyen, ne számítsunk olcsó órabérekre. Ugyanakkor az is igaz, hogy egy egy ilyen pályázat több tízmillió forintos értékekben mozog, ezzel összemérve nem olyan bődületesen magas az ár. Általában százalékosan állapítják meg a díjukat, amiből egy bizonyos keretösszeget előre kérnek. Ennek egyszerű oka van, kezdetben vannak fix költségek: oda kell utazniuk egy megbeszélésre, dokumentálásokat intéznek, eljárási díjakat fizetnek a nevünkben.

Kategória: Blog | A közvetlen link.